Vintage romantika a Bükkben

– Fotóriport egy gyönyörű otthonról, ami pár napra a tiétek is lehet! Gyertek, merüljünk el a shabby chic, vintage, a rusztikus és a vidéki stílus világában, a Noszvaj 981 autentikus vidéki romantikát megidéző erdei házában. Fotók: Szabó Tibor

Egy brit vidéken tett romantikus utazás ihlette meg Noszvaj mesésen romantikus vendégházának az enteriőrjét. Klári, a ház gazdája és megálmodója csillogó szemmel mesélt erről az inspiráló utazásról: “Csodálatos vidéket jártunk be, bárhol is szálltunk meg – jellemzően kis Bed&Breakfast szállásokon – mindenhol ez a romantikus, tiszta vidéki stílus várt minket, egyszerűen lenyűgözött. Amikor megtaláltuk Mikivel ezt a kis házat, itt az erdő szélén, rögtön láttam, hogy ebbe a miliőbe tökéletesen illeszkedik majd ez a finom, angol vidéki stílus.”

vm2w

Country fever

Az angolul “vidéket” jelentő lakberendezési stílus Nagy-Britanniából indult, később meghódította az amerikai kontinenst is, de Európában is számos stílusirányzat született a különböző tájegységeken: skandináv-, provanszi-, toszkán vidéki stílust jegyez a lakberendezési nagykönyv. Ha egy jellemző meghatározást akarunk találni erre a stílusra, akkor a leginkább a “valódi otthon” kifejezés írja le legpontosabban ezt a berendezési módot. Otthonos, kötetlen és természetes, ezekből következően nagyon sokrétű.

Színeit nem lehet behatárolni, jellemzően a pasztell üde árnyalatait töri meg egy-egy élénkebb szín. Textiljeire a lenvászon, a pamut és a természetes anyagok jellemzőek. A rózsa – bódító illatával és kecses alakjával – az egész világon a romantikus stílus ikonikus virága. Szinte minden otthonban megjelenik a dekorációs szöveteken, a lakberendezési tárgyakon, a hálószobák párnáin, a nappalik függönyein, az étkezőasztalokon a különböző színű rózsamintás dekorációk. A lámpák szintén sokfélék lehetnek, de biztosan mindenkinek bevillannak a legkedveltebbek, a klasszikus ernyős álló lámpák és kovácsoltvasból készült konzolos világítótestek, amelyek gyertyát formáznak égőjükkel.

vm3w

 

Természetes, kényelmes, otthonos

A Bükk déli kapujában, mi sem elemibb vágy, mint az, hogy a természetesség ne csak a házon kívül, de belül is jelen legyen. A járófelületek rusztikusak, hajópadló és kőburkolat jellemzi a stílust. A fa felületek, a látszó gerendák, a felhasznált anyagok, a formák mind természetességet sugároznak. Ahogy a vidéki embereknél is fontos a hosszan használhatóság, a praktikum, az otthonaikban is jellemzően az értékes, időtálló darabok, amelyek bekerülnek bútorzatnak. Nem számít, ha kicsit kopottas, ódon, ez is a magas minőséget képviseli, hiszen az idő vasfogának a nyoma bár látszik, de használható, szép darabok ezek, ezért ragaszkodnak hozzájuk az emberek.

A kandalló vagy a cserépkályha fontos pontja egy ilyen vidéki háznak, a mellette tárolt fahasábok is remekül mutatnak az enteriőrben. A polcokon nippek és romantikus képek állnak, mind-mind a vidéki idillt megjelenítve.Fontosak a dísztárgyaknak a jelenléte, mind mind idilli kis világot jelenít meg. Egy kedves kalitka az ablakpárkányon, vagy egy játszadozó fiúcska a polcon, remek hangulati elem lehet.

vm8w

vm8aw

vm9w

Az otthon szíve a konyha, ez a Noszvaj 981 dekorációjában is megjelenik. A country enteriőr konyháját a kopottas krém, galambszürke és natúr felületek jellemzik, de a kerámia és a kovácsoltvas szintén jelen van. A letisztult formavilágú, modern konyhai elektromos eszközök jól illenek ebbe a hangulatba, vidámságot kölcsönöznek a térnek. A csatos üvegek, feliratos tárolóedények, fonott kosarak hasznos kiegészítői a konyhának.

vm14

Tiszta, praktikus, szép

Ne gondoljuk, hogy egy vidéki fürdőszoba nem ugyanazon az elven alapszik, mint a ház többi része: a kényelmet a lábaskád biztosítja, a nyugalmat a tisztaság és a levendulaillat. A mosdó lehet lábas és csempével kirakott is, régi bútorral kiegészítve a tárolás végett. Az organikus formák itt is megjelennek, amik meghittséget, természetességet sugároznak.

Noszvaj 981 egyik ékessége a fürdőszobában található mozaik kőpadló, amit Klári saját kezével válogatott, illesztett össze és rakott le, ezzel a tudattal a fürdőben állni, egészen megindító és intim élmény.

A meghittség a házat is körülveszi. A domboldalban álló Noszvaj 981, fehérre meszelt kőburkolatával és üde világoskék zsalugátereivel kiemelkedik a fák közül, a bejárathoz 99 lépcsőfok vezet, ahol egy kellemes teraszon élvezhetjük kettesben az erdő romantikáját.

fb

Tetszik? Kedveld a bejegyzést és oszd meg a Facebookon!