Ne szelfizz a macikkal!

Biztos sokatok látott már olyan meglepő fotókat, itt a digitális térben, amiket bátor emberek készítettek magukról egy medvével a társaságukban. Nos, inkább botorság, mint bátorság egy ilyen tett. Ugyan, az elmúlt évszázadból és mostaniból sincs olyan igazolt haláleset, amit medvebűnözés okozott volna, de egy vadállat, főleg, ha éhes, nem biztos, hogy nem támadja meg az embert. Emiatt, illetve, mert az elmúlt években megszaporodtak a medve észlelések, a Bükki Nemzeti Park figyelmeztető tájékoztatókat helyezett ki a Bükk erdeiben, kiránduló helyein, amelyeken információkat adnak a macikkal kapcsolatosan, ha kirándulásaink során esetleg találkoznánk a barna vadállatokkal. Persze, arra ne számítsunk, mint ami ezen az Oroszországban készült felvételen látható, az M3-ason a legritkább esetben koldulnak medvék!

[pexyoutube pex_attr_src=”https://www.youtube.com/watch?v=L_dzQ_486as”][/pexyoutube]

Medvebűn megelőzés

Barnamedvékkel találkozni, még így is nagyon nehéz, hogy most már télen-nyáron jelen vannak hazánkban, 2014-ben is csak lábnyomokból tudtak biztosan azonosítani két különböző egyedet, Bárna, Erdőkövesd, Istenmezeje, Etes környezetében. Tavaly májusban a vadászok Salgótarján közelében megsebesítettek, majd hajtóvadászat után meg is öltek egy állatot, majd a felborzolt kedélyek miatt egy környéki gazda, birkáinak egy kutya általi megtámadását is medvebűnözésnek titulálta. Utóbb a szőrvizsgálat azt bizonyította, hogy eb végzett birkákkal.

Véletlenek nincsenek, provokatív emberi tevékenységek, meggondolatlan cselekmények után szokott bekövetkezni a balesetnek tekinthető medvetámadás, de a XX. században és még a mostaniban sem történt ilyen Magyarországon és Szlovákiában is meglehetősen alacsony ezeknek a száma. Félni valónk nincs, de a tájékozottság fontos.

Ne félj, ha jön a medve!

A Börzsöny, a Mátra, a Bükk, a Zempléni-hegység és az Aggteleki-karszt környékén is találtak már medve jelenlétét bizonyító nyomokat, esetenként láttak is medvéket gombászás, gyűjtögetés közben a helyiek. Érdekes, hogy egyet Cserépfalu határában, a Bükk déli részén is felvett a vadkamera 2008-ban, a medve valószínűleg Nógrádon keresztül jutott el a Bükk déli kapujáig. A barnamedve egy általánosan elterjed faj volt a Kárpát-medencében, a régészeti leletek alapján Nógrád, Heves megyékben korábban is gyakori volt a medve jelenléte, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Medvés-fennsík nógrádi földrajzi név, ami egy 1820-ban megjelent, Nemes Nógrád Vármegyének Históriai, Geographiai és Statistikai Esmertetése című műben szó szerint ez jelent meg: “Nevezetét vette a’ hajdan nyájonkint benne tanyázott medvék’ sokaságától.”

Ha medvével találkozzunk, ne fussunk el, ne próbáljuk meg elzavarni, ne nézzünk a szemébe és hátat se fordítsunk neki, etetni meg pláne ne próbáljuk meg, még a medvebocsokat se! A Bükki Nemzeti Park kihelyezett felhívása abszolút korszerű: „Ne próbáljuk közelről lefényképezni (pl. szelfizni)!”, amennyiben a közelünkbe merészkedne egy medve. Heves és Nógrád megye északi területein nem javasolt éjszaka és hajnalban kirándulni, az állatok jellemzően ekkor táplálkoznak.

medve2

Akik sokat kirándulnak, tudják, hogy jellemzően zajtalanul, csendesen igyekszünk erdőt járni, ennek ellenére most épp az ellenkezőjét javasolják a Bükkben: még a turista útvonalakat is használva – ez a javasolt – keltsünk zajt, akár a lábunkra szerelt kis csengettyűvel, vagy társaságban hangosan beszélgetve, énekelve.
Ne szemeteljük, ne hagyjunk magunk mögött ételmaradékot, mert a medve nagyon érzékeny ezekre a finomságokra és nyomunkba eredhet. 가상화폐 도박사이트

Ha már magunkra hívtuk a figyelmét és közeledik, akkor sem kell pánikba esni, ha esetleg két lábra áll, lehet csak terepszemlét tart, mi próbáljunk meg lassan hátrálni, ne másszunk fára, ne szaladjunk el – sokkal gyorsabb -, ha van nálunk elemózsia, dobjunk a látókörébe egyet és hátráljunk lassan, nesztelenül, hogy ne lásson minket. Ha túl közel jön, feküdjünk hasra, takarjuk el a fejünket a kezünkkel és semmi esetre se moccanjunk meg.

A Természetjáró magazin részletesen leírja a magyarországi észleléseket, itt megtalálható a Cserépfalu mellett és a nagyon érdekes, a losonci lakótelepen történt barnamedve észlelés is.