Egzotikus állatok a Bükkben

Előbújt téli álmából, a domboldal kis foltos szalamandrája, így biztosan nem tér vissza már a fagy! Bemutatjuk nektek a Bükk egyik legegzotikusabb állatát, a négylábú, kétéltű színes egyéniséget: a foltos szalamandrát!

A foltos szalamandrát kevesen ismerik, rendszerint gekkónak nevezik a vendégeink, persze a gekkókhoz csak annyi köze van, hogy mindkettő négylábú, viszont a gekkó hüllő, míg a mi kis szalamandránk kétéltű, Európában elterjedt, védett állat. Hazánkban jellemzően 400 és 1000 méter közötti magasságban él, lomberdők árnyékos helyein húzza meg magát, mint a Noszvaj 981 lépcsőfeljárójában található fa tövében lévő odvacskában, évek óta él egy szalamandra.

szalamandra

Általában éjjel aktív, gyűjtögeti a bogarakat, meztelen csigákat, százlábúakat, nappal jellemzően az árnyékos, csendes odúban pihen. Nagyon szereti a kidőlt fákat, a tiszta vizű csermelyeket, patakokat, így a Bükkalján kifejezetten jól érzi magát a szalamandra. Bár kétéltű állatka, de nagyon rossz úszó, így lárvarakási időszakban vigyáznia kell, hogy a kifejlett, olykor több tucatnyi kis foltos szalamandrát biztonságosan tudja a vízre pottyantani. 4-5 hónapig itt élnek a lárvák a vízen, rákocskákkal, férgekkel táplálkoznak, majd átalakulnak szárazföldön élő szalamandrává.

szalamandra_larva

Nincs két egyforma foltos szalamandra, hiszen ennek az állatnak a mintázata változatos: a sárgától kezdve egészen a vörösig számtalan árnyalatot viselhet, foltokkal és csíkokkal díszítve. Foltjainak a száma, alakja, elhelyezkedése egyedileg változik, nincs két egyforma belőlük. official zlibrary domain z.lib . Find free books

Gyertek, lessétek meg, hogyan él a Noszvaj 981 szalamandrája!