Nyár van, röpke lepke száll virágra

Ha már a romantikus flóránál és faunánál tartunk, a szentjánosbogarak rajzásával, érdemes más elbűvölő lényeket is felfedezni Noszvajon és környékén. Magyarország lepkefaunáját tekintve az egyik leggazdagabb ország Európában.

A Bükk hegység déli lábánál található a Hór és a Szoros-patak völgyében, nagyon szép környezetben épült település: Bogács. Ez a község határainkon túl is ismerté vált a gyógyvizéről, kristálytiszta oxigén dús levegőjéről és a táj szépségéről. Alig egy kiadós sétára található Noszvaj 981-től a bogácsi szabadtéri lepkemúzeum, amely bemutatja Európában egyedülálló lepkefaunát, amely gyűjteményben közel 400 lepkefaj található. Különleges óriáslepkét (az Attacus atlast) is láthatunk itt, amely ugyan Magyarországon nem honos, de a világ legnagyobb lepkéjeként fontos tagja a gyűjtésnek. Az atlaszlepke a legnagyobb fesztávolságú éjszakai lepke. A nőstények még a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak, szárnyuk fesztávolsága elérheti a 26 centimétert is.

lepke1w

Egy ilyen túra alkalmával Észak-kelet Magyarország leggazdagabb lepke-élőhelyeivel ismerkedhet meg a látogató a Bükki Nemzeti Park területén. Májustól július végéig érdemes lepketúrára indulni, ebben az időszakban van esélyünk a legtöbb gyönyörű pillangót megpillantani.