Kisamerika a Bükkben

Egy lelkes Cserépfalu történetét kutató, amatőr népművelő blogján keresztül, annyi érdekességet fedeztünk fel a szomszéd kis falu történetiségében, hogy a Noszvaj 981-be érkezőknek mindenképpen ajánljuk, hogy menjenek és szívják magukba Cserépfalu és a környék varázslatos történelmét, nézzék meg őseink közeli és távoli múltjának lenyomatát és hallgassák meg az ott élők anekdotáit, mert amit itt találnak, sehol máshol nem lelhető fel az országban.

Noszvaj és környéke

Bár a falu írott történelme csak az 1196-os évben kezdődött, régészeti leletek, a közelben található Suba-lyuk bizonyítékai alapján, már több tízezer évvel ezelőtt is éltek a környéken emberek. Az 1932-ben feltárt neandervölgyi ember barlangja, ma is sok kíváncsiskodót vonz, hiszen közel 70 ezer éves emberi történelmet rejtenek. Ez a védett természeti érték, Suba Mihály betyárról kapta a nevét, aki a legenda szerint itt bújt meg az őt kergető hatóságok elől.

Ha már elzarándokoltunk neandervölgyi őseink emlékhelyéhez, nem messze – Cserépfalutól és Noszvaj 981-től is kb. öt kilométerre északnyugat felé – fekszik Odorvár, amely egy az 1200-as években, a tatárjárás utáni időkben, Hódor-völgy védelmére épült erőd. Egyes elképzelések szerint ez volt a már rég az enyészetté vált Cserépvár elővára, sőt annak pusztulása után a XVIII. századtól kezdve átvette a szerepét.

Állítólag Cserépvárnak semmi köze Cserépfaluhoz, annak ellenére, hogy “vezetéknevük” és közelségük alapján azt hihetnénk, hogy a faluhoz tartozó várról van szó. A falu alapítója egy délvidéki származású birtokos, Crispinus (Csrepinus) lehetett, a község a nevét tőle örökölte. Latin és francia eredetű községnevekből rájöhetünk, hogy valaha kedvelt vidéke volt ez az európai uraságnak.

Itt van egy “kisamerika”

Cserépfalunak nem csak a régi, de az újkori történelme is számos érdekességet tartogat. A “Kisamerika” nevet viselő, Cserépfalu melletti területet az elszegényedő helyiek vették birtokukba a nagy gazdasági világválság idején, az 1920-as években. Az elnevezés egyfajta gúnynév, ami arra utal, hogy míg a tehetős cserépiek Amerikában kezdtek új életet, addig a szegények, csak a falu határában lévő elhagyott kőbánya tufafalába költöztek.

Az újkori történelemhez tartozó sötét foltok, amelyek még megfejtésre várnak: Cserépfalu II. világháború idején deportált zsidó lakossága körüli titokzatosság, a falu kommunista érában történő elnéptelenedése és még a 1975-ben is lakott barlanglakások falai között élők emlékezete.

A XXI. századi kézműves falu

“A falu utcáin számos eredeti állapotú, tornácos parasztházban gyönyörködhetünk. A falu Gazdaháza egy XX. század eleji középbirtokos család életmódját mutatja be a tisztaszobától kezdve a szerszámosig, helyben gyűjtött anyagok felhasználásával. Az oldaltornácos ház 1911-ben épült, hagyományos stílusban.” – írja Cserépfalu honlapja. Online is benézhetünk a házba, hála Virág László fotóinak.

Cserépfalu Gazdaház

A XXI. századi falusi birtok mindennapjait is megismerhetjuk a faluban, Berezdi sajtkonyha, Rudinszky Tamás vezetésével bepillantást enged egy kecsketartó, vidéki birtokos és sajtkészítő életébe. “Kialakítottunk egy minden igényt kielégítő és minden előírásnak megfelelő, kézműves technologiára alapuló sajtkonyhát. Azért választottuk a kézműves módot, mert úgy gondoljuk, hogy azokat az értékeket, melyeket mi képviselünk talán így tudjuk legjobban visszaadni, megmutatni a minket meglátogató, sajtjainkat fogyasztó vendégeinknek. Elsősorban szeretnénk megmutatni egy „ falusi birtok ” mindennapjait. Szeretnénk felhívni az itt , falun élők figyelmét is arra, hogy a kétkezi munka nem szégyen, az állatokkal való foglalkozás, állattenyésztés nem szégyellni való munka, hanem értékteremtő, megélhetést biztosító foglalkozás.”

Cserépfalu közvetlen közelében találhatóak a híres és titokzatos Kaptárkövek is, melyeknek a legendájáról korábban már meséltünk nektek, semmiképpen ne hagyjátok ki ezeknek a meglátogatását, ha a környékre érkeztek.

Kaptárkövek

Ha tetszett a poszt, kövess minket a Facebookon, hogy minden új történetről értesülj!

 

Vélemény, hozzászólás?