Noszvaj

Programok, látnivalók, érdekességek

Síkfőkút

A Noszvaj 981 vendégház lelőhelye

Az 1930-as években fedezték fel ezt a békés, meghitt területet. Ekkoriban alakította ki a források, természetes kis vízgyűjtő tavak környezetét, a Szent Imre-forrást övező területet az egri turistaegylet. A felső tavon nyaranta csónakázhattok, vízibiciklizhettek, az alsó tavon pedig horgászásra van lehetőségetek. Romantikus pikniket is rendezhettek a gyöyörű tóréten, miközben az ország legtisztább levegőjét szívjátok. Ugyanis – ahogyan ezt kutatási eredmények is alátámasztják –a síkfőkúti Noszvaj az ország legtisztább levegőjű települése.

Previous
Next
Previous
Next

De la Motte-kastély

Valóságos műremek

A francia márkiról elnevezett noszvaji De la Motte-kastély 1774 és 1778 között épült. Ez egy valóságos késő barokk kori műremek, miniatűr copf stílusú kastély. Talán nem is számítotok rá, hogy egy kis faluban ilyen lenyűgöző, francia udvart idéző épületet találhattok. Pedig az angolkert, a freskók, a barokkhoz hű berendezés, burjánzó túldíszítettség le fog nyűgözni benneteket, ha ide látogattok. Régi korok csodás romantikáját sugározza ez a kastély – nem csoda tehát, hogy sokan szeretnék itt kimondani a boldogító igent.

Barlanglakások

A bükkaljai kőkultúra

Az emberek megélhetéséhez ezen a vidéken mindig hozzátartozott a kő kitermeléséből, faragásából adódó kereseti lehetőség. A noszvaji barlangok is a bükkaljai kőkultúra részeként jöttek létre. Igazi különlegesség, hogy ezekben a barlangokban még a közelmúltban is laktak, és a kőzet mindennapi felhasználása az itteni falvakban ma is gyakori. A barlangok terei a tufa előrelátó kitermelése során, a kőzet helyén, „negatívjában” alakultak ki. A domboldal bányaként művelt platóin a tájolást is figyelembe véve vájták ki az itt élők egyterű, később több szobából álló lakásaikat, gazdasági helyiségeikkel együtt.

Previous
Next
Previous
Next

Gazdaház

A népi építkezés ékes példája

Noszvaj egyik jellegzetes épülete a Gazdaház, ami 1889-ben épült egy módos noszvaji gazdálkodó család számára. Fala helyben fejtett kváderkőből áll, és úgy rendezték be, mint a korabeli gazdag parasztok házát. A ház kőkerítésén, díszes kapuoszlopain, az udvari homlokzat kőkeretes ablakain, a rácsos ajtón a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait fedezhetitek fel. A Gazdaház ad otthont számos kulturális eseménynek, többek között a világhíres noszvaji Szilva napoknak. Látogassátok meg ezeket Ti is!

Noszvaji emberek

Az összetartás példái

Amikor Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó Egerben játszott, a mesés Noszvajon szállt meg. Ismerte a környékbelieket, és beleszeretett a tájba és az itteni emberekbe emberekbe. Antik Anti, az észt díszkovácsmester azért telepedett le itt, mert az emberek segítik egymást, összetartanak. Hozzá érdemes ellátogatnotok, egy sült nyúl és egy palack Kékfrankos mellett órákon át elbeszélget veletek. A faluban élők évente többször kinyitják kapuikat, hogy megismerhessétek őket, szokásaikat, étkeiket. A szomszédos Cserépfaluban, a Berezdi sajtműhelyben nemcsak fantasztikus ízeket leltek, de megismerhetitek egy modern, XXI. századi földművelő, állattenyésztő család mindennapjait is.

Previous
Next
Previous
Next

Rozmaring Étterem

Ínycsiklandó ételek festői kilátással

Számos különleges, ínycsiklandozóan elkészített étel vár Benneteket a Rozmaring Étteremben, amely a Noszvaj 981 Vendégház szomszédságában található. A vendéglőben friss alapanyagokat használnak; a kilátás pedig csodálatos. Minden nap este tíz óráig vacsorázhattok náluk, és már déltől várnak Benneteket, ha finom, meleg ételre vágytok, vagy egy kis édességgel kényeztetnétek magatokat.

Thummerer Pincészet

Kézzel vájt pincerendszer

A kétezer négyzetméteres, egykori uradalmi pincét kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, több mint száz évvel ezelőtt. Ezt 2004-ben egy új, 2200 négyzetméteres tufakőbe vájt pincerendszerrel bővítették ki. kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. Ha szívesen kóstolnátok különleges borokat, ha szeretnétek ráérezni a borozás kultúrájára, látogassatok el Thummererékhez. Járjátok körbe a pincét, vegyetek részt egy borkóstoláson, szerezzetek élményeket – élvezzétek az életet.

Previous
Next

A legfontosabb látnivalók Noszvajon és környékén

Fedezzétek fel ezeket a különleges helyeket együtt

Válasszatok ki egy időpontot, és máris a tiétek ez a mesebeli ház és a rengeteg közös élmény.