A török nyomában – Új turistajelzések a Bükkben

Eddig nem látott jelzésekkel találkozhattok az Északi-középhegységben, ugyanis a Magyar Természetjáró Szövetség új színes piktogramokat helyezett el a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység térségében, amelyeket követe természeti, történelmi látványosságokat, valamint kulturális és gasztronómiai élményeket egyaránt felfedezhettek.

Noszvajt is érintő útvonal “A török nyomában” elnevezésű tematikus túra, amelynek a jelzése egy fehér alapon, kék stilizált vár és török félhold látható.

torok_vegvarak

Útvonal: Diósgyőri vár – Fényes tető – Bükkszentkereszt –Latorvár – Kács – Cserépfalu – Várkúti th – Noszvaj – Kaptár kövek – Egri vár – Szarvaskő

Hossza: 93 km

A túra az egykori török hadi és kereskedelmi utakon és azokat keresztezve halad. Itt nemcsak az elhíresült végvárakat keresheted fel, hanem ellátogathatsz a dél-bükki borvidékre, a noszvaji barlanglakásokhoz, számtalan különleges kaptárkőhöz, illetve vallási és spirituális zarándokhelyekre. Igazi történelmi időutazás ez a túra, ahol még itt-ott felfedezheted a török szekerek sziklába vésődött keréknyomait.

További tematikus túrákról olvashattok, a Turista Magazin oldalán, ahol részletes útvonalakat mutatnak be a Bükk-fennsíktól a Zempléni gyümölcsúton át az Aggteleki karsztokig.