Nedű az erdőből

Kit ne töltene el évezettel a bodza csodás illata? A belőle készült szörp sokunk kedvenc gyermekkori itala, most kell gyűjteni a virágát, amiből fenséges frissítő készíthető nagyon egyszerűen. Mutatjuk a receptet is!

Külön öröm, hogy bodzát nem csak Noszvaj környékén lehet gyűjteni, mi mégis azt ajánljuk, hogy mivel olyan helyről kell szedni, ahol nem éri a növényt por és szmog, mindenképpen gyertek el a Bükkbe és itt gyűjtsetek szörphöz valót, hiszen az ország legtisztább levegője itt található!

A bodza bogyója és levele is gyógyhatású, előbbiből készített lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó, a bodzateát meghűlés esetén izzasztónak, serkentőnek lehet használni, de mi szörpöt készítünk, csupán az élvezet kedvéért.

bodza3w

Szedjünk rengeteg bodzavirágot, ügyelve arra, hogy ne forgalmas autóút mellől, hanem tiszta, szmog- és pormentes területről gyűjtsük be. Literenként egy kilogramm cukorra lesz szükségünk, amit vízzel kell sziruppá főzni, valamint egy-egy citromra.

Mielőtt a virágokat ollóval levágjuk, rázogassuk meg, hogy kipotyogjanak belőle a rovarok, bogarak, egyéb szörpbe nem illő dolgok. Töltsük tele a befőttes üvegeket, mindegyikbe téve pár darab citromkarikát.

A szirupot elkészítjük – felfőzzük a kilónkénti cukrot egy-egy liter vízzel és hagyjuk kihűlni -, majd ráöntjük a bodzára. Mint a mesében három éjjelen és három nappalon át hagyjuk ázni a virágokat, időnként megkevergetve. Ha letelt, szűrjük, kifertőtlenített üvegekbe töltjük és cheers!

bodzaszorpw