Tűzgyújtás, az egymillió éves ösztön

A hűvösebb idővel megjött a szezonja a romantikus estéknek is, melyeket a kandalló fénye és a tűz melege tesz igazán felejthetetlenné!

Érezted már úgy egy kandallót látva, hogy jó lenne begyújtani? Kisgyerekként szerettél volna egyre nagyobb és nagyobb tüzeket rakni? Ha meglátod a csodaszép lángnyelveket egyből késztetést érzel arra, hogy te felügyeld őket ezután és mindig takaros rendben legyen a parázs? Ne aggódj, ez teljesen normális! Az ember már egymillió éve tud a tűzzel bánni és ennyi idő bőven elég volt arra, hogy mindannyiunkba mélyen bele legyen kódolva, hogy a tűz átmelegít és megnyugtat.


Őseinknek a tűz megszelidítése a túlélést jelentette. A tél barátságosabbá vált és el tudták űzni vele a vadállatokat is. Sőt, gyanítom a ételek is sokkal finomabbak lettek eztán. Szabad tűzön grillezni mindennapi rutinná vált!
A tűz köré gyűlni biztonságot jelentett. A túlélés záloga lett ez a tudás. De nem csak meggyújtani kellett azt, hanem őrizni is. Ez pedig sosem volt magányos feladat. A tűz körüli ülés hamar a szociális élet alapjává vált. Ott melegedtek fel a vadászok a hosszú és veszélyes útjuk után; ott hallgatták a fialatok az idősebbek hetvenkedő meséit; ott készült a finom ebéd, amelyből az élelmesebbek igyekeztek idejekorán elcsenni egy pár falatot és ott énekeltek reménykedő dalokat az asszonyok, az uraikat hazavárva a csatából.
Nem csoda hát, hogy mi, XXI. századi emberek is érzünk valami varázst ezzel kapcsolatban. Szeretünk tüzet rakni, szeretünk friss fát tenni rá, hosszú órákig képesek vagyunk nézni a lángokat (vagy csak az izzó parazsat) és imádjuk hallgatni a tűz ropogását.

Amikor csak a tűz fénye világít…

vm2w
Nálunk a Noszvaj 981-ben egy percig nem volt kérdés, hogy lesz e kandalló. Azon sem gondolkoztunk sokat, hogy mekkora legyen. Nagy lett. Minden évben nagyon várjuk a fűtési szezont, hogy begyújthassunk végre és hogy a tűz fényénél üldögélve beszélgethessünk a világtól elvonulva, romantikus környezetben.

Minden a rendelkezésedre áll, de azért van fejsze is

_MG_2646
A házban minden a rendelkezésre áll, hogy te is átéld ezt az ősi élményt és használd a tudásodat, amely egymillió éve beléd van kódolva. A kandalló bekészítve vár téged és a kertben bőven találsz fát is, hogy a meghitt pillanatok soha véget ne érjenek. De ha esetleg fogyóban lenne a gyújtós vagy kedved támad fát vágni, akkor egy éles fejsze is várja kint az erős kezeiteket. 🙂