Noszvaji Régió

Programlehetőségek, látnivalók a Noszvaji régióban

Eger

Varázslatos keleti ékszerdoboz a Bükkben.

Történelme, a több évszázados török kulturális lenyomata mesés várossá teszi a települést. Eger közelsége a Noszvaj 981 vendégházhoz, lehetővé teszi, hogy felfedezzük a török hódoltságból itt maradt építészeti emlékeket, a fürdőkultúrát. Itt találjuk az ország második legnagyobb bazilikáját, a Lyceumot, a Minaretet és persze az egri várat. Az ország egyik leggazdagabb történelmű városa, ahol minden utcának, épületnek történelme van.

Mezőkövesd

Mezőkövesden a világhírű matyó hímzés nyűgözi le a régi trendek iránt érdeklődőket.

Aki a mezőváros és a környék épüléséről, szépüléséről szeretne megtudni, ami az elmúlt sok-sok évszázadban történt, szintén talál érdekességeket. 1939-ben olajkutatás folyt Mezőkövesden, melynek következtében 800 méter mélyből 72°C-os kéntartalmú gyógyvíz tört elő, a Zsory birtokon, így a neve ma Zsóry-fürdő.

Suba-lyuk barlang

a Neandervölgyi barlangja

Itt már 40 ezer éve is éltek emberek és ennek a nyomait a Bükk déli kapujában bőségesen fellelhetjük. Ott van először is a Neandervölgyi ősember lakhelye, Suba-lyuk. Bár a falu írott történelme csak az 1196-os évben kezdődött, régészeti leletek, a közelben található Suba-lyuk bizonyítékai alapján, már több tízezer évvel ezelőtt is éltek a környéken emberek. Az 1932-ben feltárt neandervölgyi ember barlangja, ma is sok kíváncsiskodót vonz, hiszen közel 70 ezer éves emberi történelmet rejtenek.

Kaptárkövek

A bükkaljai sziklaalakzatokat, kúp alakú kőtornyokat, melyek oldalaiba kis fülkéket, mélyedéseket faragtak számos legenda övezi.

A köznyelv kaptárköveknek nevezi ezeket a természetes képződményeket, amiket az ember történelme során kihasznált, hol vallási rituálék alkalmával, hol pedig mezőgazdasági tevékenységek során. A Bükk alján jelenleg 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számolhatunk össze, Van olyan kúpképződmény, amibe 117 “vakablakot” véstek.

Pillangók a Bükkben

Bogács

ABükk hegység déli lábánál található a Hór és a Szoros-patak völgyében, nagyon szép környezetben épült település: Bogács. Ez a község határainkon túl is ismerté vált a gyógyvizéről – termál kempingjében kutyákat is fogad – kristálytiszta oxigén dús levegőjéről és a táj szépségéről. Alig egy kiadós sétára található Noszvaj 981-től a bogácsi szabadtéri lepkemúzeum, amely bemutatja Európában egyedülálló lepkefaunát, amely gyűjteményben közel 400 lepkefaj található. Észak-kelet Magyarország leggazdagabb lepke-élőhelyeivel ismerkedhet meg a látogató a Bükki Nemzeti Park területén.

Programok és látnivalók

A legfontosabb látnivalók Noszvajon és a környéken

Megnyitás Google Maps-ben