Noszvaji régió

Programlehetőségek, látnivalók

Eger

Varázslatos keleti ékszerdoboz a Bükkben

Eger történelme, a több évszázados török uralom kulturális lenyomata mesés várossá teszi a települést. Eger rendkívül közel van a vendégházhoz, így felfedezhetitek a török hódoltságból itt maradt építészeti emlékeket, a fürdőkultúrát. Itt találhatjátok az ország második legnagyobb bazilikáját, a Lyceumot, a Minaretet és az egri várat. Járjátok körbe az ország egyik leggazdagabb történelmű városát, ahol minden utcának, épületnek történelme van.

Mezőkövesd

A világhírű matyó hímzés otthona

Ha érdekelnek titeket a hagyományok, a mezőkövesdi matyó hímzés le fog nyűgözni benneteket. Ha a mezőváros és a környék épüléséről, szépüléséről szeretnétek többet megtudni, az elmúlt sok-sok évszázad történéseit megismerni, szintén találhattok érdekességeket. 1939-ben olajkutatás folyt Mezőkövesden, melynek következtében 800 méter mélyből 72°C-os kéntartalmú gyógyvíz tört elő, a Zsory birtokon, így a neve ma Zsóry-fürdő. Látogassatok el ide egy pihentető fürdőzésre!

Suba-lyuk barlang

A neandervölgyi barlangja

Itt már 40 ezer éve is éltek emberek, aminek nyomait a Bükk déli kapujában bőségesen fellelhetitek. Többek közt megtekinthetitek is a neandervölgyi ősember lakhelyét, Suba-lyukat. Bár a falu írott történelme csak 1196-ban kezdődött, a régészeti leletek bizonyítják, hogy már több tízezer évvel ezelőtt is éltek a környéken emberek. A neandervölgyi ember barlangját 1932-ben tárták fel, ide látogatva közel 70 ezer éves emberi történelemre tekinthettek vissza. 

Kaptárkövek

Bükkaljai sziklaalakzatok

Ezeket az alakzatokat, melyek oldalába kis mélyedéseket, fülkéket faragtak, számos legenda övezi. köznyelv kaptárköveknek nevezi e természetes képződményeket, amiket az ember történelme során kihasznált vallási rituálék alkalmával, valamint mezőgazdasági tevékenységek során. A Bükkalján jelenleg 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számolhatunk össze, Van olyan kúpképződmény, amibe 117 „vakablakot” véstek.

Pillangók a Bükkben

Bogács

Bogács a Bükk hegység déli lábánál található, a Hór és a Szoros-patak völgyében, nagyon szép környezetben. A község határainkon túl is ismertté vált gyógyvizéről, kristálytiszta, oxigéndús levegőjéről és a táj szépségéről. Termál kempingjében kutyákat is fogad. Alig egy kiadós sétára található Noszvaj 981-től a Bogácsi Szabadtéri Lepkemúzeum, amelyben megtekinthetitek az Európában egyedülálló lepkefaunát. A gyűjteményben közel 400 lepkefaj található. A Bükki Nemzeti Park területén Északkelet-Magyarország leggazdagabb lepkeélőhelyeivel ismerkedhettek meg.

A legfontosabb látnivalók Noszvajon és környékén

Fedezzétek fel ezeket a csodás helyeket együtt

Válasszatok ki egy időpontot, amikor a tiétek lesz ez a mesebeli ház és a rengeteg közös élmény.