Noszvaj

Programok, látnivalók és érdekességek Noszvajon

Síkfőkút

Itt található a Noszvaj 981 Vendégház.

Az 1930-as években fedezték fel ezt a békés, meghitt területet, amikor is az egri turistaegyesület kialakította a források, természetes kis vízgyűjtő tavak környezetét, a tavak környékét, a Szent Imre-forrást övező környezetet. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország legtisztább levegőjű települése.

 

 

 

De la Motte-kastély

A francia márkiról elnevezett noszvaji De la Motte-kastély 1774-78 között épült, egy valóságos késő barokk kori műremek, miniatűr copf stílusú kastély.

Kevesen számítanak rá a véletlenül Noszvajra vetődő emberek közül, hogy egy ilyen lenyűgöző, francia udvart idéző épületet találnak ebben a kis faluban. Az angolkert, freskók, barokkhoz hű berendezés, burjánzó túldíszítettség mind lenyűgözi a modern kor emberét – csoda, hogy sokan szeretnék itt kimondani a boldogító igent?

Barlanglakások

A noszvaji barlangok, amit még a közelmúltban is laktak, a bükkaljai kőkultúrájának részeként jöttek létre.

Az emberek megélhetéséhez ezen a vidéken mindig hozzátartozott a kő kitermeléséből, faragásából adódó kereseti lehetőség. A kőzet mindennapi felhasználása az itteni falvakban még ma is gyakori. A barlangok terei a tufa előrelátó kitermelése során, a kőzet helyén, „negatívjában” alakultak ki. A domboldal bányaként művelt platóin a tájolást is figyelembe véve vájták ki az itt élők egyterű, később több szobából álló lakásaikat, gazdasági helyiségeikkel együtt.

Gazdaház

Noszvaj egyik jellegzetes épülete a Gazdaház, ami 1889-ben épült egy módos, noszvaji gazdálkodó család számára.

Fala helyben fejtett kváderkőből áll, amelyet úgy rendeztek be, mint a korabeli gazdag parasztok házát. A ház kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó, a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait mutatja. A Gazdaház ad otthont számos kulturális eseménynek, többek között a világhíres noszvaji Szilva napoknak.

Noszvaji Emberek

Gór Nagy Miklós, vízilabda világbajnok úgy került Noszvajra, hogy mikor Egerben játszott, ebben a mesés környezetben szállt meg, ismerte meg a környékbelieket és szeretett bele a tájba, az emberekbe.

Antik Anti, az észt díszkovácsmester, azért telepedett le Noszvajon, mert itt az emberek segítik egymást, összetartanak. Hozzá mindenképpen érdemes ellátogatni, egy sült nyúl meg egy palack Kékfrankos mellet hosszú órákat elbeszélget a vendégeivel. A nemzetközi hírű borvidéken és a Noszvajon élők évente többször kinyitják portáik kapuit, hogy az oda látogatók megismerhessék őket, szokásaikat, étkeiket. A szomszédos Cserépfaluban, a Berezdi sajtműhelyben, nem csak fantasztikus ízeket lelünk, de megismerhetjük egy modern, XXI. századi földművelő, állattenyésztő család mindennapjait.

Rozmaring Vendéglő

Őzhús, kacsa, lazac…

Számos különleges, ínycsiklandozóan elkészített, friss alapanyagból álló étek, a ház szomszédságában, festői kilátással várja a vendégeket a Rozmaring Étterem. Naponta, este tíz óráig lehet náluk vacsorázni és már déltől várják a finom, meleg ételre vágyókat vagy, akik egy kis édességgel kényeztetnék magukat.

Thummerer Pincészet

A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2 -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki.

Akiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. Aki szívesen fogyaszt bort, aki szeretne ráérezni a borozás kultúrájára, mindenképpen el kell látogatnia Thummererékhez, pincebejárásra, borkóstolásra egy kis gasztronómiai és kulturális örömszerzésre.

Programok és helyszínek

A LEGFONTOSABB LÁTNIVALÓK NOSZVAJON ÉS A KÖRNYÉKEN

Megnyitás Google Maps-ben